Direktlänk till inlägg 30 mars 2010

Matlaboration

Av Maria & Leo - 30 mars 2010 13:32

Igår hade vi matlaboration på schemat. Jag valde att testa lite för mig "nya" tillbehör, dvs sånt där som finns att köpa men som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med det. Här fick jag då tillfälle att testa allihop vid ett tillfälle. Mycket bra ju!

Leo kom lagom till det var klart så han fick vara med på ett hörn också. Det var förresten han som kom med idén att vi skulle betygsätta det hela!


I "salladen" hade jag:
Tomater
Rödlök
Oliver
Färsk basilika
Röd paprika
Pinjenötter
Mozarella
Parmesan
Olivolja
Citron/Lime saft
Salt/Peppar

Vi har olika smak Leo och jag, han föredrog naturellt medans jag som sallad.
En kul, utmamande uppgift!


På klassens blogg kan ni läsa vad andra gjorde:

http://livsstilskursen.blogg.se


 

Quinoa

Bulgur

Matvete

Couscous

Naturell

(Buljong
tärning)

Luktade inte så gott, smakade bättre .
Tog längst tid att koka av alla som provades; 20 min.

Är ett frö som inte kan odlas i Sverige, måste importeras.

Kommer inte ingå i mitt skafferi.
Maria 2 av 5
Leo 1 av 5

Luktade konstigt, men godare än quinoa. Lätt att tillaga.

Smakade hyfsat bra naturellt., men inte tillräckligt för att byta ut mot ris/pasta utan kryddning.



Maria 3 av 5
Leo 3 av 5

Samma med lukten, men smakade ganska gott naturellt, men som bulgur, inte tillräckligt för att byta ut.





 

 

Maria 3av5
Leo 3av5

Smakar inte så mycket alls, men en väldigt torr känsla, mjöligt.

Tyckte inte det var gott. Leo gillar det dock. Kan tänka mig byta ut men ha lite lök och olja i åtminstone



Maria 2 av5
Leo 4 av5

Sallad

Blev faktiskt gott som sallad. Jag hade valt bra tillsatser.

Ingenting jag kommer ha mitt skafferi, inte tillräckligt gott.





Maria 3av5
Leo 1av5

Det här blev riktigt gott! Kan definitivt tänka mig att ha Bulgur hemma och göra typ sallad på den. Bulgur kommer att få finnas i mitt skafferi.



 

Maria 4 av5

Leo 0 av5

Den här smaken blev också godkänd, riktigt gott ihop. Bra konsistens och tuggmotstånd.

Matvete kommer jag nog också försöka använda som salladsbas istf pasta.

Maria 4 av5
Leo 2 av5

Nä, blev inte ens gott med tillsatserna bara ok. Gillar inte konsistensen.

Men detta är Leos favorit och väldigt lätt att göra så kommer nog ha hemma ändå.


Maria 2av5
Leo 3av5


    

 
 
Ingen bild

Ewa Olsson

30 mars 2010 15:22

Hej Maria!Matvete kan du dryga ut många färsrätter med tex köttfärssås och blanda i och använda till taccoskal oxå det gör vi i skolan.Bulgur är jåätte gott att göra sallad med .
Quinoa ska vi ha i morrn i skolan gör en sallad med torkade aprikoser,mycket man kan använda den till:Hälsa Leo och ha en skön Påsk.

 
Ingen bild

an1

30 mars 2010 23:22

Quinoa kan smaka beskt om man inte sköljer med hett vatten först har jag fätt lära mig
å så finns det i flera färger som inte smakar precis lika
Matvete trodde jag att jag skulle "köra med" efter att vår familj testade - men det har inte blivit av
Svårt att bryta gamla "pastavanor".
jag tycker också couscous kan bli tort men med soltorkade tomater, kapris, oliver, fetaost och ruccola blev det riktigt bra tycker jag...
och så är det "lätt som en plätt"
men inte lika nyttigt som quinoa va? har du koll?

 
Ingen bild

Aniara

30 mars 2010 23:53

Otroligt intressant! Tack för du delar med dig och visar vad ni håller på med på kursen. Som vego äter jag allt det där utom matvete. Cous Cous får man ha buljong i, lite matfett, kryddor och så blandar man ut det med bönor och grönsaker. Gärna toppat med en klick gräddfil med vitlök/persilja i. Qinoa levde jag på när jag inte fick äta något för myggis skull och jag ammade. Jag åt det så det sprutade ur öronen och på julafton satt jag och åt sånt på julbordet. Det kommer ta år nu innan jag äter det igen... men det är heller inte så illa med en rattatoulle till (stavas hur?)

Massa kram!

 
Ingen bild

an1

31 mars 2010 10:14

Ska ni göra en "klassens kokbok" efter laborationerna?

Tittar ni på salthalt också? Jag gillar mycket salt i sallader (kapris, soltorkade tomater,flingsalt) men har inte alls koll på hur det påverkar det dagliga saltintaget i förhållande till rekomenderad dos.

 
Ingen bild

Mamma Muu

31 mars 2010 13:39

Mycket olja i cousvousen är svaret! Eller smör som får smälta ner. Annars är nog matvete min favorit. Jättegott till stark korv med en klick gräddfilssås till.

 
Neta

Neta

2 april 2010 23:53

Finns så många olika bulgur, jag köper fullkornsbulgur i grön påse på coop, kokar det sen med lite rödlök, olja o kryddor, tycker jag blir gott

http://netaave.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria & Leo - 26 juni 2010 10:17


... men följ gärna med till http://nustundarnyatider.bloggplatsen.se   Nu har vi varit hemma i snart 3 veckor och livet börjar sakta ta form igen. En del nya vanor sitter, en del gamla hjulspår är så djupa att jag halkat in i dem igen. Fast även ...

Av Maria & Leo - 8 juni 2010 15:05

Sitter vid datorn i klassrummet. Har nu städat färdigt och väntar på att Leo ska komma hem och att syster yster ska komma. Vi packar bilen med det sista går på avslutning i Väddö kyrka och sen är det bye bye Väddö och Heeeeellooo Blackan! Det här ä...

Av Maria & Leo - 5 juni 2010 23:26

Nu tror jag alla elever har lämnat skolan. Det är tomt på parkeringen och dom enda jag sett är golfare som övernattar...Nu har jag packat allt utom badrummet och mattan ska ut och skakas innan hoprullning, sen är livet här förpassat till kartonger. V...

Av Maria & Leo - 4 juni 2010 19:28

För mig är äventyret över nu. Dagen med datumet som hägrat där framme nånstans långt i framtiden är snart över. Som jag har gråtit idag, som jag har skrattat.Vilken resa det blev. Vilken sjuhelvetes jävla resa det blev. Och nu är det slut. Nu är det ...

Av Maria & Leo - 3 juni 2010 23:15

Nu stundar nya tider.   Nu stundar nya tider ett liv på egen hand. Från tryggheten på Väddö, i världen utanför. Vad ska jag göra nu då? Är frågan som nu ställs. Ingen mat serveras jag måste fixa själv….   Åh herre gud hur gör j...

Ovido - Quiz & Flashcards